En oppustet mave er et problem, der kan behandles

Der er generelt en stigning i mave- og fordøjelsesproblemer blandt danskerne. Op mod en million danskere er dagligt generet af hård mave, luft i maven og oppustethed. 

Oppustethed og luft i maven kan være meget generende og samtidig tabubelagt at tale om. Derfor kan det være rart at få viden på området. 

Her på siden kan du læse mere om, hvad der betegner disse problemer, men også hvorfor de opstår, og hvordan kan man behandle problemet. 

Hvordan betegnes oppustethed? 

Overordnet er der tre tegn, der kan indikere luft i maven. Det første tegn er, at din mave er oppustet. Så kan der også være tale om frivillig eller ufrivillig luftafgang, som enten sker som bøvser eller prutter fra endetarmen. 

Luft i maven kan også skyldes trykkende smerter og kramper i maven. Dette kan opstå hvor som helst i maven og kan flytte sig rundt. Smerten kan sommetider være så intens, at det føles som om, der er noget alvorligt galt. 

I gennemsnittet slipper alle mennesker tarmluft ud ti gange dagligt. Nogle kæmper med store luftproblemer, der kan give gener meget af tiden. Det er ikke muligt at stoppe produktionen af luft, men der findes behandling, som kan bidrage til at mindske produktionen eller lindre ubehaget. 

Hvad er årsagerne til, at du føler dig oppustet? 

Hver gang du spiser eller drikker, synker du luft. Sommetider sker det, uden du ved det. F.eks. når du spiser for hurtigt, tygger tyggegummi eller drikker med et sugerør. Noget af luften ender i din tyktarm. 

En stor del af den luft, der findes i tyktarmen kommer dog fra bakterier, som nedbryder kulhydrater, som ikke er blevet fordøjet i tyndtarmen.

En mulig årsag til oppustethed kan derfor være fødevarer som frugt, grøntsager, korn og bønner med et højt indhold af fibre. Fibre har mange fordele, men ulempen kan desværre være, at det giver luftgener i maven. 

Hvad kan øge risikoen for oppustethed? 

Hvis du har forstoppelse, kan træg mave gøre det vanskeligt at komme af med luften, hvilket medfører oppustethed og ubehag. 

Ofte vil forskellige former for overfølsomhed over for fødevarer give denne type gener. I en udpræget grad kan der være tale om intolerans over for eksempelvis laktose eller gluten. 

Mange raske mennesker får luft i maven og diarré ved indtagelse af kunstige sødemidler som sorbitol og mannitol, der findes i eksempelvis slik og tyggegummi.

En oppustet mave kan også skyldes en række sygdomme. Hvis du døjer med irritabel tarm, er det ganske ufarligt, men kan være meget generende. 

Hvordan behandler man oppustethed? 

Som med mange andre problemer er der aldrig én løsning, der kan hjælpe alle. Hvis dine luftsmerter i maven skyldes en anden sygdom eller tilstand, vil behandling af dette ofte lindre luftgenerne. 

Generende luft i maven og oppustethed kan ellers behandles med kostråd eller ændring i din livsstil. Begge dele er en osteopat uddannet til at hjælpe dig med. 

En anden faktor, der kan være afgørende for dine maveproblemer, er manglende motion og fysisk aktivitet. Hvis du har et stillesiddende arbejdsliv, kan dette have en negativ indvirkning på kroppen. 

Hvis du sidder ned størstedelen af dagen, aktiveres kroppen ikke optimalt, og der kan ske ophobninger af væske rundt om i kroppen, eksempelvis i maven. Dette kan være skyld i oppustethed, luft i maven og forstoppelse.